• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI ”EVİ SATIP FAİZE YATIRMAYIN SONRA EV ALMAK ÇOK ZOR OLACAK”

KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI
”EVİ SATIP FAİZE YATIRMAYIN SONRA EV ALMAK ÇOK ZOR OLACAK”
2024 yılı ilk çeyreğinde konut satışları 279 bin adette kaldı ve 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,3 geriledi. Bu düşüş, konut fiyatlarındaki ani artış, konut kredisi faiz oranlarındaki yükselme, krediye erişim zorluğu ve ipotekli konut satışlarındaki azalış gibi faktörlere bağlanıyor.Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, Konut kredisi faiz oranları önemli ölçüde arttığı için ipotekli konut satışları düştü. Mevduat faiz oranlarının yüksek olması yatırımcıyı konut alımından uzaklaştırdı. Ancak evini satıp mevduata yatırmayı düşünenler dikkat etsin. Faizler düştüğünde konut fiyatları tekrar yükselişe geçecek. Sattıkları evi almaları zor olabilir” dedi.
KPMG tarafından hazırlanan rapora göre, 2024 yılı ilk çeyreğinde konut satışları 279 bin adette kaldı ve 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,3 geriledi. Bu düşüş, konut fiyatlarındaki ani artış, konut kredisi faiz oranlarındaki yükselme, krediye erişim zorluğu ve ipotekli konut satışlarındaki azalış gibi faktörlere bağlanıyor.
İstanbul, 48 bin konut satışı ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu. Türkiye’de Mart 2024 itibarıyla konut fiyat endeksi (KFE) 1.230,5 seviyesinde seyrederken, bu değer 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 52 artış gösterdi. Ancak, reel bazda yüzde 9,8’lik bir azalma kaydedildi. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki endeks değerleri nominal olarak bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla yüzde 40,4, yüzde 63,9 ve yüzde 49,5 oranlarında arttı.
“YATIRIMCI KONUT YERİNE MEVDUAT FAİZİNİ TERCİH ETTİ”
Konutun yatırım aracı olmaktan çıktığını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “2020 yılından sonra fiyatlar şişti. Örneğin 10 milyon TL’lik ev 15 milyon TL’den satışa sunuluyordu, bunun nedeni de öncelikle Pandemi, sonradeprem, akabinde yabancıların Türkiye’yi tercih etmesiydi. O zamanlar alıcı çoktu. Bir dönem bundan dolayı da satıcılar istedikleri müşteriyi bulabiliyorlardı ve bundan dolayı da inanılmaz fiyatlar yukarıya balon şeklinde çıktı. Bu süreç bitti ve sonra piyasa aslında gerçekte olması gereken fiyatlara düştü. Yani o 15 milyon TL istenilen evler 10 milyon TL’lere düştü. Tabii ki mevduat faizinin yüksek olması da çok büyük bir etken ev alacağıma paramı mevduat faizine yatırırım dedi yatırımcı ve bunu tercih etti. Bundan dolayı da inanılmaz şekilde satışlar durdu” diye konuştu.
“SAHTE İLANLARA DİKKAT!”
Yabancıya konut satışlarında %70’e varan bir düşüş yaşandığını da belirten Özlü, tüketicilerin sahte ilanlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğini önemle vurguladı.Gamze Özlü şunları söyledi; “Emlak fiyatları şişti bunun nedeni de sahte ilanlar diyebiliriz. Sahte ilanlar ile tüketicilere tuzak kuruluyor, kapora ve sahte dolandırıcılar revaçta, evi görmeden hatta mümkünse mal sahibi ile tanışın. Kiralık rakamını aracı firma kurumsal veya cebinizden para transferi ve fotoğraftan diyorlar ki telefonla siz bana kapora gönderirseniz evi sizin için tutarız, aslında öyle bir ev yok fiziki olarak yok sadece bu dolandırıcılık maalesef ki şu anda inanılmaz revaçta.”
“EVİNİZİ SATMAYIN! SONRA ALMAK ÇOK ZOR OLACAK”
KPMG’nin raporuna göre, inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 59,4’ü herhangi bir kısıtlayıcı faktör olmadığını belirtirken, finansman sorunları yüzde 30,2 ile girişimleri sınırlayan en büyük faktör olarak öne çıktı. Talep yetersizliği ise yüzde 15,8 ile ikinci sırada yer aldı. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Gamze Özlü, “Bu banka faizleri şu anda %55 civarında, %25-%30’lara bir şekilde düşecek. O zamanlar ev fiyatları çıkacak. Yani benim söyleyebileceğim evi satıp faize koymayın, Sonra almak çok zor olacak, gerçek bu” dedi.