• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

 Av.Asile Betül YAYLA-7256 SAYILI KANUN İLE İSTİHDAM, VERGİ VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 

 7256 SAYILI KANUN İLE İSTİHDAM, VERGİ VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 

 

17 Kasım 2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ da İstihdam ve Vergi konularına ilişkin düzenlemelerle birlikte, kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaçları ile vatandaşların taleplerinin karşılanması amacıyla bazı konularda kanuni düzenlemeler yapıldı.

7256 sayılı Kanun’ da tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgınının etkilerinin istihdam, vergi, sosyal güvenlik alanlarında azaltılmasının sağlanması, işçi-işveren üzerinde oluşan olumsuz yükün düzenlenmesi ve istihdamın devamlılığının sağlanabilmesi amacıyla birtakım düzenlemeler getirilmiştir. Vergi rekabeti, vergide adalet, basitlik, etkinlik ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde düzenlemeler yapılmıştır.

Vergi İle İlgili Yapılan Düzenlemeler

  • 31/08/2020 tarihi baz alınarak vergi, SGK ve diğer amme alacakları ile idari para cezalarına Kanunda belirtilen şartlarda yapılandırma hakkı tanındı. Kesinleşmiş kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayan bir düzenleme getirildi. Kanun’un 1’inci, 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü maddeleri yapılandırmanın düzenlemeleri içermektedir. 
  • Vergi kanunlarında yer alan ve uygulama süresi 2020 yılı sonu itibariyle bitecek olan bazı geçici düzenlemelerin süresi uzatıldı.
  • 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinde yapılan değişiklikle Payları Borsa İstanbul’da işlem görmek üzere en az %20 oranında ilk defa halka arz edilen şirketlerin kurumlar vergisi oranının indirimli olarak uygulanması öngörüldü. Payların halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemi için 2 puan indirimli olarak uygulanması sağlandı. Ancak, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, finansal kiralama şirketleri, bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri bu indirimden yararlanamayacak.
  • Varlık Barışı uygulaması yeniden getirilmiştir. (28 Kasım 2020 ve 31318 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliği (Seri No:1) ile; yurt dışında bulunan varlıkların yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması ve yurt içinde bulunan varlıkların kayda alınmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştı.)

Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30/06/2021 tarihine (bu tarih dahil) kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecektir.

 

İlgili düzenleme kapsamında bildirime konu edilecek varlıkların, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi gerekmektedir.

Şirketlerin kanuni temsilcileri, ortakları ya da şirket veya şirketin ortakları adına Kanun kapsamına giren varlıkları 17/11/2020 tarihinden önce yetkili kuruluşlarca düzenlenen bir vekalet veya temsil sözleşmesine istinaden değerlendirmeye yetkili olanların yurt dışında bulunan varlıklarının, şirket adına bildirime konu edilerek Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi ya da Türkiye’de bulunan ancak 17/11/2020 tarihi itibarıyla kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklarının tebliğde yapılan açıklamalar çerçevesinde şirket adına beyan edilmek suretiyle kanun hükümlerinden yararlanılabilmesi mümkün olmuştur.

  • Konaklama vergisinin yürürlük tarihi 01/01/2022 tarihine ertelendi.
  • Tam mükellef sermaye şirketlerinin kendi hisselerini geri almaları durumunda yapılacak vergi uygulaması düzenlenmiştir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesinde yapılan düzenlemeyle, tam mükellef sermaye şirketlerinin kendi hisselerini geri almaları durumunda yapılacak vergi stopajı uygulaması düzenlenmiştir. Kendi paylarını satın almaları halinde, üç farklı durumda stopaj yoluyla vergileme yapılacaktır. (Sermaye azaltımı, zararlı elden çıkarma, İki yıldan fazla süreyle elde tutma)
  • İhracat yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi, yeni ihracat alanlarının oluşturulması, istihdam imkânlarının artırılması amacıyla yeni bir teşvik unsuru ihdas edilmiştir. 
  • Tam mükellef gerçek kişilerin mal ihracından elde ettikleri kazançlarının %50’sinin beyannamede bildirilen gelirlerden indirilmesine imkân tanınması sağlanmıştır.

 

İş Hayatında Yapılan Düzenlemeler

 

  • “İlave İstihdam teşvikini” konu edinen teşvik süresinin 31/12/2023 tarihine kadar uzatılması için Cumhurbaşkanına yetki verildi. “Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin ilave istihdamını” konu edinen teşvik süresinin 31/12/2023 tarihine kadar uzatılması için Cumhurbaşkanına yetki verildi.
  • İşsizlik ödeneğinden yararlanan sigortalılardan, işten çıktıkları tarihten sonra 90 gün içerisinde yeni bir işe girmemeleri halinde işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süreye ait uzun vadeli sigorta primlerinin işsizlik sigortasından karşılanmasına ilişkin düzenleme yapıldı.
  • 7252 sayılı Kanunla getirilen “normalleşme desteğinden” yararlanma süresinin 31/12/2020 tarihinden 30/6/2021 tarihine kadar sektörel bazda veya bir bütün olarak uzatılması için Cumhurbaşkanına yetki verildi.

( İşsizlik Sigortası Kanununa 23/7/2020 tarihli ve 7252 sayılı Kanunla eklenen geçici 26’ncı maddeyle pandemi döneminde ekonomik aktivitenin azalması nedeniyle çalışanlarını kısa çalışmaya geçiren veya ücretsiz izne ayıran işverenlerin ve çalışanların normalleşme dönemine geçişlerini sağlamak için düzenleme yapılmıştı)