Boşanmanın Anatomisi İnkilâp Kitabevi Etiketiyle Raflarda
Hukukçu Ahmet Aslan ve Begüm Gürel’in Yazdığı Boşanmanın Anatomisi İnkilâp Kitabevi Etiketiyle Raflarda
Kutsal bir müessese olan evlilik her geçen yıl artan rakamlarla boşanma ile noktalanırken ayrılıkların hukuki düzeydeki sebepleri de merak ediliyor. Hukukçu Ahmet Aslan ile Begüm Gürel’in, Türkiye’de dünden bugüne boşanma nedenlerini ele aldıkları Boşanmanın Anatomisi İnkılâp Kitabevi’nden çıktı.
Türkiye’de, boşanmak artık evlenmek kadar doğal; son 5 yılda yaklaşık 690 bin çift mahkeme salonlarında birbirine veda ederken peki, bu işin hukuki boyutu nedir? sorunun cevabı İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan ve deneyimli Hukukçu Ahmet Aslan ile Begüm Gürel’in imzasını taşıyan Boşanmanın Anatomisi’nde yer alıyor.
Üç bölümden ve birtakım istatistiklerin de sunulduğu iki ekten oluşan kitap, Eski Türkler, İslamiyet’in kabulü, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde boşanmanın hukuktaki yerini işliyor. Hangi hallerde boşanmanın gerçekleşebileceği, kadının ve erkeğin hangi davranışlarında boşanmada kusurlu sayılacağı gibi konuların yer aldığı kitap, mahkeme salonlarında çiftler arasında yaşanan gerilimleri de gözler önüne seriyor. Kitapta geçmiş yıllara ait emsal oluşturabilecek çarpıcı davalar, tarafların ismi verilmeksizin sunulurken, trajikomik hikâyeler okura eğlenceli bir okuma vaat ediyor.
Aldatmadan psikolojik şiddete kadar her türlü ayrılık sebebinin örneklerle işlendiği Boşanmanın Anatomisi,boşanmak için değil ama sağlıklı ve mutlu bir evlilik sürdürmek için bir rehber olarak tüm kitapçılarda okurlarını bekliyor. Mahkeme kayıtlarıyla boşanma gerekçelerini gün yüzüne çıkaran Boşanmanın Anatomisi, boşanmaya dair hukuki detayları herkesin anlayabileceği basit bir dille anlatıyor.
Arka kapak
Şiddet, hayata kast, terk, zina… Türkiye’de her yıl on binlerce çift boşanıyor. Peki, davullu zurnalı düğünlerle başlayan evlilikler neden mahkeme salonlarında ayrılıkla sonlanıyor? Attila İlhan’ın meşhur “Ayrılık da sevdaya dahil” dizesinde vurgulandığı gibi, boşanma da evlilik sürecine dahil olan ve bu yüzden hukuki düzenlemeye konu olması gereken bir olgu. Ve en nihayetinde kaderiniz bir hâkimin ellerinde.
İlk bölümde Eski Türklerden Cumhuriyet dönemine boşanmanın hukukumuzdaki yerini ele alan bu kitap ikinci bölümde dünden bugüne yaşanmış örneklerle ayrılıkların sebeplerini açıklıyor. Ultra cimri kocalar, eşi hakkında asılsız ihbarda bulunanlar, kocasına büyü yaptıran mistik kadınlar… Mahkeme salonlarının trajikomik hikâyelere sahne olduğu boşanma davaları bekârlar için “keyifli” fakat evliler için “tedirgin” bir okuma vadediyor.
Ve yazarları uyarıyor: Herhangi bir aile bünyesinde ortaya çıkıp boşanmaya neden olan bir olguyu tüm aileler açısından her şartta geçerli bir boşanma sebebi olarak kabul etmek mümkün değildir. Bu yüzden de kitabımızın bir “boşanma rehberi” olarak algılanmamasını dileriz. Tabii ki okurun derlediğimiz olayları dikkate alarak sağlıklı bir evlilik bünyesinde hangi davranışlara yer olmadığını görmesi mümkün olduğundan, kitabımızın bir “mutlu evlilik rehberi” olarak algılanmasından da memnun oluruz.
İnkılâp Kitabevi, Ahmet Aslan – Begüm Gürel, Boşanmanın Anatomisi, 146 sayfa, İstanbul, 2021.