“İÇİMİZDEN GELEN YENİLENME”
Pandemi, ekonomik kriz, dünya savaşları derken hepimiz yeterince yıprandık. Üstelik sürekli devam eden bir koşuşturma, geçim kaygısı, her yere yetişebilme telaşı derken vücut sağlığımızdan ziyade beyin sağlığımızı kaybedecek noktaya geldik. Prof. James Goodwin’in “Supercharge Your Brain” adlı kitabını okuduysanız beynin aslında gizemli bir organ olduğunu ve yaşamımız boyunca kendini yenilediğini de bilirsiniz. Beyin sağlığımızı iyileştirmenin bir takım yolları mevcut ve bu ay bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Beyin sağlığımız için dengeli beslenmenin önemi yadsınamaz. Bunun için öncelikle hazır gıdalardan, işlenmiş yiyeceklerden ve paket yemeklerden uzak durmak gerekiyor. B12, D vitaminleri ve omega3 yağ asitleri beyin sağlığımız için en önemli vitaminler. Katı ve sıkı diyet yapanlarda maalesef ki önemli ölçüde azalma görülüyor ve dışarıdan takviye edilmesi gerektiği belirtiliyor. Çözüm ise her türlü et, meyve ve sebze beslenmesini tercih ederek takviyeleri de destek olarak kullanmak.
Eğer kilonuzdan şikayet ediyor, dengesiz beslendiğinizi düşünüyorsanız aralıklı orucu tercih edin. Aralıklı oruç, beyin ve zihin için mükemmel olduğu düşünülen beyindeki nöroplastisiteyi de artırabileceği öne sürülen birçok araştırmayla günümüzde de ön plana çıkmış vaziyette. Goodwin’in kendisi de 16:8 aralıklı orucunu uygulayanlardan; sabah 10:00 ile aksam 18:00 arası tüm yemeklerini tüketmiş olduğunu ve geri kalan zamanda vücudunu dinlendirdiğini söylüyor.
Beyin sağlığımızı korumanın bir diğer yolu ise sosyal olabilmek. Yani çağırıldığımız davetlere evet demek aslında sağlığımız için faydalı. Goodwin, sosyal yaratıklar olarak varlığımızı sürdürdüğümüz için yalnız hissetmenin beyinde iltihaplanmaya neden olabileceğini, bunun da yaşlanmayı hızlandırdığını ve bunama ve diğer beyin hastalıkları riskini artırdığını söylüyor. Harvard Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre alışkanlık olarak yalnız olduğunu söyleyen her beş kişiden birinin, olmayanlara göre beyin sağlığında yüzde 20 ve daha fazla düşüş yaşanıyor.
Beyin sağlığımızı etkileyen bir diğer unsur da başkalarıyla ne kadar uyumlu olduğumuzun yanında kendimizle olan uyum sürecimiz ve ne kadar iyi hissettiğimiz. Yani herşeyden önce kişisel bakımızı ön planda tutmak ve kendimizi iyi hissetmek önemli.
Haftada en az 150 dakika düzenli egzersiz yapmak da beyin sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. Egzersizlerimizi düzenli yapamıyorsak bile ekranın önünde fazla zaman harcamaktan kaçınmalıyız. Goodwin’in tavsiyesi ise bir seferde 45 dakikadan fazla oturmaktan kaçınmak. Hatta bunun yerine gün boyunca artan hareketleri birleştirerek beyin yaşlanmasını tersine çevirebileceğimizi söylüyor.
Siz siz olun, her daim kendinize çok iyi bakın, hem fiziksel hem ruhsal..
Sevgiyle kalın..