• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Diyetisyen Bürge KÖKER

YAZ AYLARINDA GEBELIK VE BESLENME

 

Yaz ayları ve aşırı sıcak havalarda maalesef zaten hali hazırda ekstra özen isteyen hamilelik dönemini kolaylaştırmıyor. Anne adayları yaz aylarında ekstra yoruluyor ve beslenmesi ile ilgili hatalar yapabiliyor…

Bu süreçte beslenmemizde nelere dikkat edilmeli;

 

  1. Ödemden korunmak için tuzdan uzak durun! Ödemden korunmak için günlük tuz tüketimi 4-6 gram olarak sınırlandırılmalı, su tüketimine dikkat edilmeli, lif alımı arttırılmalıdır. Yemekleri ekstra tuz yerine doğru baharatlarla lezzetlendirin. Aynı şekilde şeker ve şekerli gıdaların tüketimini azaltmalısınız.
  2. Mineraller! Terleme yoluyla vücuttan su ve mineral kaybı yaz aylarında artmakta. Sıvı kaybının yerine konulmasının en iyi ve etkili yöntemi bol miktarda su tüketmektir. Özellikle kafein, karbondioksit ve yüksek şeker içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Süt ve süt ürünleri bu dönemde yüksek sıvı, mineral ve protein içeriğiyle özellikle tercih edilebilecek besin gruplarıdır. Kefir ve ayran gibi seçenekler bu süreçte tercih ettiğimiz içeceklerden olmalıdır.
  3. D vitamini bebeğin beyin ve kemik gelişimi için en önemli vitaminlerden biridir ve bunun en iyi kaynağıda güneştir! Güneşin zararlı ışınlarından etkilenmemek için 11:00-16:00 saatleri arası çıkmamaya dikkat ederek her gün güneş görmek, ve öncesinde D vitamini sentezini destekleyecek kalsiyum(süt,yoğurt, maden suyu veya bitkisel süt) tüketmek hem size hem bebeğinize iyi gelecektir.
  4. Beslenme zehirlenmelerine dikkat! Yüksek sıcaklıklar özellikle et, süt, sütlü gıdalar gibi besinlerin mikrobiyolojik olarak tehlikeli hale gelmesini kolaylaştırdığı için, gıda zehirlenmelerini önlemek adına açıkta satılan besinlerden uzak durularak besinler kaliteli, hijyenine güvendiğiniz firmalardan temin edilmelidir.
  5. Doğru ara öğün tercihleri yapın. Her gün 1 avuç kuruyemiş tüketmek; badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar içerdiği doymamış yağ asitleri, fosfor,  E vitamini, selenyum, çinko gibi besin öğeleri ile vitamin ve mineral gereksinmesinin karşılanmasında önemli rol oynar. Günde 3 tam ceviz tüketerek melatonin ve omega-3 sayesinde hem olası bir uyku sorununu giderebilir, hem bebeğinizin zihinsel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

 

Bu süreçte anne adayları bazı beslenme hatalarını yapabiliyor.

IKI KISILIK BESLENMEK;

Ilk 3aya kadar enerji alımını arttırmaya gerek yok,hatta fazla kilo alımları GEBELIK SEKERI/YÜKSEK TANSIYON gibi problemlere sebep olabilir.Saglikli hamilelikte 9-15kg almak yeterlidir.

SU ICMEYI IHMAL ETMEK;

Bebeginiz amniyotik sıvıda yaşıyor yani onun hücresel işlevleri/büyümesi/gelişmesi için günlük 2-3lt suyunuzu ihmal etmeyin…

ISLENMIS BESINLERI TUKETMEK;

Sucuk/Salam/Sosis vb şarküteri ürünlerinin içersindeki koruyucu madde olan nitrit/nitrat 1.derecede kansorejendir…

ÖĞÜN ATLAMAK;

Bebeginiz sizin kan şekerinizden besleniyor…

Ogün atlarsanız kanserleriniz düşer ve kan şekeriniz  düşük olduğunda bebeginiz yeterince enerji alamaz.

ÇOK FAZLA MEYVE YEMEK;

En çok yapilan hatalardan;vitamini bol diye meyveyi bol yemek..

Ancak meyvenin içersinde de fruktoz şekeri olduğunu kan şekerimizi yükselebileceğini unutmayalım..

DİYETİSYEN BÜRGE KÖKER