Arçelik, 16’ncı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı
ARÇELİK, GEZEGENİ EVİ GİBİ GÖRÜYOR
Arçelik, 2023 yılı sürdürülebilirlik performanslarını ve geleceğe yönelik hedeflerini paylaştığı 16’ncı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu “Gezegenimiz, toplumumuz ve işimiz için daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru kararlı adımlarla yol alıyoruz. İklim kriziyle birlikte ekonomimizi karbondan arındırmak her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor. Küresel olarak zorlu koşulların hâkim olduğu bu dönemde sürdürülebilirliğe olan bağlılığımız hep devam etti. 2023 yılı sonu itibarıyla toplam 373 enerji tasarrufu projesi ile yaklaşık 95.680 GJ enerji tasarrufu ve 6.983 ton CO2e emisyon tasarrufu sağladık. 2023 yılında başlattığımız yenilenebilir enerji dönüşümü atılımı kapsamında yatırımlarımız devam ediyor. Arçelik’in güneş enerjisi kurulu gücünü 20,3 MW’a çıkardık. İnovatif yaklaşımımız sonucunda dijital dönüşüm projeleriyle 400 milyon TL’ye yakın tasarruf sağladık. Sürdürülebilirlikte sektör lideri bir şirket olarak teknolojinin gücünden yararlanarak gezegen ve toplum için değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla sürdürülebilirlik alanında öncü çalışmalar yapan Arçelik, 16’ncı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. 2014’ten bu yana Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya (AEEE) geri dönüşüm tesislerinde 1,75 milyon AEEE geri dönüştüren Arçelik, eski ve düşük verimli ürünleri yeni enerji ve su verimli ürünlerle değiştirerek 487 GWh enerji ve 8,6 milyon ton m3su tasarrufu sağladı. Bu sayede yaklaşık 240.000 ton CO2e emisyonunun önüne geçildi.
Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu“Gezegenimiz, toplumumuz ve işimiz için daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru kararlı adımlarla yol alıyoruz. İklim kriziyle birlikte ekonomimizi karbondan arındırmak her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor. Küresel olarak zorlu koşulların hâkim olduğu bu dönemde sürdürülebilirliğe olan bağlılığımız hep devam etti. 2023 yılı sonunda toplam 373 enerji tasarrufu projesi ile yaklaşık 95.680 GJ enerji tasarrufu ve 6.983 ton CO2e emisyon tasarrufu sağladık. 2023 yılında başlattığımız yenilenebilir enerji dönüşümü atılımı kapsamında yatırımlarımız devam ediyor. Arçelik’in güneş enerjisi kurulu gücünü 20,3 MW’a çıkardık. İnovatif yaklaşımımız sonucunda dijital dönüşüm projeleriyle 400 milyon TL’ye yakın tasarruf sağladık. Sürdürülebilirlikte sektör lideri bir şirket olarak teknolojinin gücünden yararlanarak gezegen ve toplum için değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
Arçelik, 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmak amacıyla 1,5 °C senaryosu ile uyumlu olarak 2022 baz yılına göre belirlediği emisyon azaltma hedeflerini Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nin onayına sundu. 2023 yıl sonu itibariyle tüm üretim operasyonlarında %64 yeşil elektrik kullanan ve toplam güneş enerjisi kurulu gücünü 20,3 MW’a çıkaran Arçelik, 2030 yılına kadar bu oranı faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde %100’e çıkarma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Şirket, 2023 yılı sonunda 373 enerji tasarrufu projesi ile enerji ve emisyon tasarruflarının yanı sıra 1.593.421 Euro finansal tasarruf elde ettiğini açıkladı. UN CEO Water Mandate imzacısı olan Arçelik, 2023 yılında su yönetimi alanında ise çeşitli su verimliliği ve yağmur suyu toplama projeleri gerçekleştirerek, toplamda 288.973 m³ su tasarrufu sağladığını duyurdu.
Arçelik raporda, Tedarikçi ESG Programı kapsamında 253 tedarikçinin çevresel raporlamasını tamamladığı ve 166 tedarikçiden çevresel hedefler belirleme taahhüdü alındığı belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilirliğin hızla değişen doğasına ve çeşitli paydaş beklentilerine güçlü bir stratejiyle yanıt veren Arçelik, düzenli olarak gerçekleştirdiği önceliklendirme analiziyle bu değişimleri yakından takip ediyor. 2023 Önceliklendirme Analizi Raporu, şirketin stratejik öncelikleri hakkında iç ve dış paydaşlar için daha derinlemesine bir bakış sağlıyor ve iş süreçleriyle ilişkisini ortaya koyuyor.
Arçelik, inovatif bir yaklaşım benimseyerek dijital dönüşüm projeleriyle 400 milyon TL’ye yakın tasarruf sağladı ve 500 ar-ge projesi yürüttü. 22 start-up ile başlattığı Proof of Concept (PoC) aşamaları kapsamında Arçelik’in iş birimleri ile 189 start-up eşleştirildi ve pazarlama, siber güvenlik, üretim teknolojileri gibi temalara odaklı 25 iş birliği kuruldu. Ayrıca Avrupa Birliği’nin Horizon Europe projeleri kapsamında ise 22 proje finanse ederek sürece katılımıyla 3,77 milyon Euro fon sağladı.
Sürdürülebilirlikte Sektör Başarı ve Ödülleri
- 2023 S&P Global Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksi’nde 86 puanla beşinci kez üst üste Dayanıklı Ev Aletleri kategorisinde en yüksek skoru elde eden Arçelik, 2024 S&P Sustainability Yearbook’ta en yüksek ESG puanına sahip şirketler arasında %1’lik dilimde yer aldı.
- Arçelik ve Beko, Real Leaders 2023 Yılının En Yüksek Etki Yaratan 300 Şirketi sıralamasında 16’ncı ve 17’nci sırada yer aldı.
- Arçelik, 2023 Bloomberg Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde (GEI) 485 şirket arasında ilk kez yer aldı.
- Arçelik, 4’üncü yıl üst üste Corporate Knights’ın 2024 Global 100 Endeksi’nde Dayanıklı Ev Aletleri kategorisinde ve merkez ülkesinde lider olarak yer aldı.
- Arçelik, 2023’te 70/100 puan alarak Gold EcoVadis Medal almaya hak kazandı ve EcoVadis tarafından derecelendirilen şirketler arasında en üst %5’te yer aldı.
- Arçelik, bu yıl 10’uncusu düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde 3 kategoride ödüle layık görüldü. 2022 Sürdürülebilirlik Raporu ile Sürdürülebilir İş Raporlaması kategorisinde 5’inci kez üst üste, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ile İş Birliği kategorisinde Hayalet Balık Ağları için ödüle layık görüldü. Ayrıca Arçelik LG, Frolet projesi ile Sürdürülebilir Ürün İnovasyonu – Süreç kategorisinde de ödül kazandı.
2023 yılında Arçelik’in sürdürülebilirlik alanında öne çıkan ilerlemeleri ise şu şekilde:
- 2023 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 301 MW kapasiteye sahip Arçelik markalı paneller Türkiye pazarı için üretildi.
- En sık kullanılan yıkama programlarında yıkama performansından ödün vermeden EnergySpin teknolojisiz ürünlere kıyasla %35’e varan enerji tasarrufu sağlayan Energyspin teknolojisi geliştirildi.
- Çamaşır makinesine entegre edilen akıllı sensörler sayesinde kumaş türü, yükleme miktarı, kirlilik ve durulama seviyesini otomatik olarak tespit eden yapay zekâ teknolojisi AI Sense ile her yıkamada kaynak verimliliğini arttırmaya odaklanıldı.
- Yıllardır geliştirdiğimiz yenilikçi geri dönüştürülmüş malzeme formülasyonları sayesinde geri dönüştürülmüş plastik kullanımını her yıl artarak 2023 yılında ürünlerimizde toplam 16.543 ton geri dönüştürülmüş plastik kullanıldı.
- Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ile iş birliği yaparak 2023 yılında Marmara Denizi’nde geri dönüştürülerek ürünlerimizde kullanılmak üzere hayalet balık ağları topladı.
- Arçelik, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) Eylül 2023’te 78. BM Genel Kurulu’nda lanse ettiği “Daha Hızlı İleri Girişimi (Forward Faster)”nin ilk katılımcılarından biri oldu. Forward Faster, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulaşmayı ve 2030 Gündemine yaklaşmayı hızlandırmak amacıyla şirketleri beş stratejik alanda (geçim ücreti, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim eylemi, su eylemi ve sürdürülebilir finansman) taahhüt vermeye davet ediyor.
- Arçelik, 2023 yılında Tedarikçi ÇYS sürecinde 253 tedarikçi çevresel veri raporlaması tamamlamış olup 166 tedarikçi çevresel hedef koyma taahhüdü vermiştir.
- 2023 yılında Türkiye’de meydana gelen deprem felaketi sonrasında Koç Holding ve topluluk şirketleri koordinasyonunda depremzedelere destek sağlandı ve sosyal alanlar ile konteyner kentler kuruldu. Çadır, gıda, battaniye, kıyafetin yanı sıra ısıtıcı, eski çamaşır makinesi tamburları kullanılarak hazırlanan sobalar, solar paneller ve jeneratörlerden oluşan 800.000’den fazla sayıda yardım bölgeye teslim edildi. Arçelik Sabit Destek Noktalarında sıcak yemek ve temiz kıyafet ihtiyaçları karşılanmaya devam ediyor.
- 10.000 Kenyalının güvenli su veya sanitasyon çözümlerine erişebilmesi için Water.org ile iş birliği yaparak 2023 yılında bölgedeki 7.300’den fazla kişiye güvenli su veya sanitasyon çözümleri ulaştırdı.
- 4 farklı ülkede gelecek nesil kadın mühendisleri güçlendirmek için Global WE-inTech Programı başlatıldı. Türkiye, Pakistan, Güney Afrika ve Romanya’da ar-ge ve inovasyon alanlarında kadınları güçlendirmeyi amaçlayan proje ile 2023 yılında 105 kadın mühendislik öğrencisine ulaşıldı.
- Dijital Kanatlar projesi ile 2026 yılına kadar Türkiye’nin 81 ilinde 10 ve 14 yaşları arasındaki 100.000 kız çocuğuna teknoloji tasarımı, Bilişim Teknolojileri ve yazılım eğitimleri verilmesi hedefleniyor. 2023 yılında 81 ildeki okullarda 35.372 kız öğrenciye ulaşıldı.
Arçelik’in 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’na buradan, 2023 yılı Önceliklendirme Analizi Raporu’na ise buradan ulaşabilirsiniz.